Moet ik als streamer een bedrijf starten?

Wanneer je geld verdient, ongeacht waar en hoe, verwacht onze overheid dat je dat aangeeft. Gelukkig mag je als persoon occasionele inkomsten hebben uit een hobby, zonder dat je daarvoor een bedrijf moet zijn. Maar waar ligt de grens?

In onze branche “influencer” trekt de overheid de grens bij #advertenties. Maak je regelmatig reclame en heb je actieve sponsorships waar er geld mee gemoeid is? Dan moet je een bedrijf starten. Verdien je enkel een beetje geld met je subs en bits, dan is het niet per sé nodig dat je een bedrijf start. Indien het gaat om winst die je maakt, moet je het wel aangeven uiteraard. Onder de afbeelding gaan we even dieper op in…

Geen zin in lezen? Da's OK,
Espe heeft het voor jou in een videootje verwerkt:

En eerst, deze grooooote disclaimer. Deze tekst is geschreven op basis van de informatie die we vinden op het internet, en onze interpretatie van de feiten. We proberen enkel af te gaan op wat er staat op de officiële websites, in de letter van de wet of wat onze adviseurs zeggen (juristen en accountants). Wij zijn zelf geen juristen, enkel mensen met een dosis gezond verstand. De tekst is niet bindend, kan niet verhaald worden op de beheerders van deze informatieve site, en zal ongetwijfeld aangepast moeten worden gezien de overheid zelf nog er probeert aan te werken.

 

Ik maak reclame, dus ik ben een bedrijf

De overheid zegt: wanneer je als content creator op regelmatige basis reclameberichten publiceert voor merken, oefen je een zelfstandige beroepsactiviteit uit. Of anders gezegd, in de ogen van de overheid ben je dan een influencer, iemand die eigenlijk de dienst verleend om reclame te maken voor een ander bedrijf.

En zodra je dat doet dus, moet je verplicht een bedrijf starten. Er komt wel wat bij kijken om een bedrijf op te starten, en er zijn wat wettelijke verplichtingen. Ga dus zéker even te rade bij een boekhouder om te starten.

PROTIP: Onze specialisten aangaande accounting stellen voor dat je zeker ook even nakijkt met je boekhouder of je valt onder de 25K BTW-vrijstelling, zodat je geen aangiftes hoeft te doen.

Lees meer op de website van FOD financien. Lees ook het Vlaamse Content Creator Protocol.

 

Ik ben een streamer zonder #advertentie

Maak je geen reclame, dan heb je hoogstwaarschijnlijk geen bedrijf nodig. In het kort: maak je winst, dan moet je dit aangeven, en ga je er op belast worden. Moet je daar een bedrijf voor zijn? Nee.

Eerste vraag dus… maak je winst?

Stel dat we het even vergelijken met een andere hobby, bijvoorbeeld we haken sjaals, en verkopen die. Wanneer we die verkopen voor minder dan wat ze ons kosten, dan zijn we helemaal geen winst aan het maken. En dan moeten we dat niet inbrengen. 

Die logica kunnen we dus doortrekken: verdien je minder met je twitch payout dan bvb de kosten die je hebt aan internet, je computer, je games en je investeringen in bvb je camera… dan heb je geen winst en hoef je dat niet in te brengen. We raden dan wel aan om zeker de rekeningen bij te houden van de kosten die je maakt ifv je hobby, best zelfs in een excel-overzicht. Als dan ooit de fiscus toch aan je deur zou staan, kan je onmiddellijk en ontegensprekelijk bewijzen dat je hobby verlieslatend is. 

Maak je wel winst, dan geef je dat aan.

Haal je echter wél winst uit je hobby, dan moet je dat aangeven. Vroeger was er een systeem dat je onbelast kon bijverdienen tot op een bepaald bedrag. Dat is allemaal recent wat veranderd. In de huidige situatie kan je deze inkomsten braafjes aangeven in deel 2 van je personenbelastingen als “Divers inkomsten” onder “baten” (vak XV, code 1200/2200). Deze worden dan bij de rest van je belastbaar inkomen geteld. (Zie ook deze FAQ van FOD Financiën.)

Om af te sluiten nog een laatste opmerking. Zodra je echt winst haalt uit je hobby zijn voor de regering jouw ‘intentie’ en de ‘regelmaat’ van het inkomen relevant voor de vraag “moet ik een bedrijf hebben”. Er zijn echter geen cijfers beschikbaar voor wanneer dit overslaat, of een duidelijke invullen van wat nu juist 'regelmatig' is. Een payout per vier maand, of eentje per jaar, zijn in theorie ook regelmatig, snap je, maar niet per sé een reden om al te panikeren. Bedenk gewoon dat wanneer het je intentie is om van streamen echt een job van te maken, of om geld te verdienen uit twitch, je vroeg of laat de sprong naar een bedrijf zal moeten maken. Spreek dus op tijd eens met een boekhouder.

 


Tekst oorspronkelijk geschreven in Augustus 2022, op basis van input van onder andere Jampersant, Espe, jNoxx, en enkele boekhouders en juristen die ons begeleiden.
Laatste up-to-date stelling op 23 augustus.

Bericht gepubliceerd op
01 augustus 2022 - 12:40

Gepubliceerd in:
Wettelijke verplichtingen

Terug naar het overzicht