Top 7 tips voor beginnende streamers

Ontdek de beste tips van onze experten over hoe jouw stream een succes kan worden!

TIP #1 - STREAM MET EEN GOEDE REDEN

Wil je beroemd worden? Wil je veel geld verdienen? ... Dan is streamen misschien niet voor jou. Want geen van beiden zijn je gegund wanneerd je begint. Er zijn steeds meer streamers op de markt, en de mensen blijven liever plakken bij personen die echt hun best doen om leuke content te brengen, en mensen die praten met hun chat, dan bij de streamers die de hele tijd alleen maar om geld en kijkers smeken. Dus voor je begint met streamen is eigenlijk een belangrijke vraag: waarom doe ik het?

TIP #2 - BEREIK JE PUBLIEK

Vergeet niet dat niet iedereen je altijd zomaar op twitch gaat vinden, probeer dus ook content op andere populaire platformen te plaatsen. Denk social media als Tiktok en Instagram... of wie weet, zelfs Facebook. Geen ideeën voor originele content? Maak dan clips van je streams en gebruik die als visitekaartje op de andere platformen.

TIP #3 - RAIDEN is NETWERKEN

Sluit je stream af met een raid, ook al heb je maar 2 kijkers. Probeer je raid ook altijd in dezelfde 'viewer grootte' te doen. Dat wil zeggen, raid streamers die ongeveer dezelfde hoeveelheid, of minder kijkers hebben dan jou. Het kan wel eens raar worden als jij met 5 kijkers een streamer met 500 kijkers gaat raiden. 

Blijf na je raid ook zeker even napraten met het kanaal, bouw een relatie op. We raden ook aan om op voorhand het kanaal te leren kennen dat je raid, of toch al minstens even met de streamer gepraat te hebben alvorens je raid. Netwerken draait om connecties maken, dus je raid best met die intentie, niet puur om je naam even in beeld te zien komen.

TIP #4 - SPEEL WAT JIJ WIL SPELEN

Als beginnende streamer heeft het zelden nut specifiek de spellen te spelen waar veel kijkers naar kijken, omdat mensen doorgaans niet gaan scrollen naar de kanalen met minder kijkers. Dat heb je vaak met nieuwe games op release datum. Check daarom niet per sé naar waar het volk zit, maar speel gewoon de spellen die jij graag speelt. Soms is het wat grinden, maar het is altijd beter dat je iets doet waar je je goed bij voelt, dan dat je een spel speelt waar je misschien niet veel zin in hebt puur in de hoop dat er dan kijkers gaan komen.

TIP #5 - BLIJF PRATEN

Zeker in de beginmaanden is dat het moeilijkste van streamen, maar wel het belangrijkste. Blijven praten. Tegen jezelf, tegen een denkbeeldige chat, tegen objecten in je kamer. Als mensen op je stream komen en jij zegt nooit iets, dan haken ze meestal af. Vergeet ook zeker niet je chat goed in het oog te houden, want je wil ook onmiddellijk reageren als er iemand iets zegt. Vraag dan ook altijd hoe het met mensen gaat, probeer een conversatie te starten, dat gaat mensen vaak aanzetten te blijven.

TIP #6 KIJK NIET OBSESSIEF NAAR DE NUMMERS

Twitch gooit veel data en nummers jouw kant op (zoals avg viewers, follows, subs , etc.) en hoewel dit eens handig kan zijn om te bekijken... kan het ook enorm demotiverend zijn als jouw 'stats' plots minder goed zijn dan voorheen. Weet dat zelfs bij de grootste streamers die cijfers stijgen én dalen. Alles opgeven omdat het even niet goed gaat, wil zeggen dat je de cijfers belangrijker vind dan een community uitbouwen.

TIP #7 PRUTSEN PRUTSEN PRUTSEN

Een stream is nooit helemaal perfect en er komt veel bij kijken. Probeer daarom regelmatig verbeteringen aan te brengen. (dit kunnen grote dingen zijn zoals een nieuwe overlay, of kleine dingen zoals een verandering van lettertype in uw alerts) Rome was ook niet gebouwd op een dag.

 

Tekst oorspronkelijk gepubliceerd in de Streamers Mind Palace Discord.

Bericht gepubliceerd op
31 mei 2022 - 17:57

Gepubliceerd in:
Start to stream

Terug naar het overzicht